Simak 19 cara merawat buah bidara terbaru lengkap

Pada artikel ini kami akan menjelaskan cara merawat buah bidara Kalau kamu juga tertarik, pada artikel ini Nha Xinh akan menjelaskan tutorialnya untuk kamu.

Video cara merawat buah bidara

Buah bidara mempunyai banyak khasiat dan telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Tapi adakah anda tahu apakah khasiat dan kebaikan buah ini? Artikel ini akan membincangkan 11 khasiat buah bidara kepada tubuh badan.

Pengenalan

Ziziphus mauritiana atau lebih dikenal sebagai buah bidara adalah buah tropika dari keluarga Rhamnaceae yang tumbuh di Asia dan Asia Selatan. Buah ini juga dikenali sebagai jujube, Indian jujube, Malay jujube, Chinese apple, Boroi dan Kul. Pokok bidara boleh tumbuh setinggi 15 meter dengan keluasan batang 40 cm atau lebih.

Buahnya berbentuk obovate, bujur ataupun bulat, bergantung kepada varieti buah. Buah bidara mempunyai kulit yang licin dan berkilat dan isi yang lembut dan berair. Tekstur buah ini menyerupai buah epal dengan rasa yang manis dan masam-masam-manis.

Kandungan nutrisi

Setiap 100 g buah bidara mengandungi (USDA):

NutrisiKandungan

Buah bidara kaya dengan pelbagai nutrisi yang bermanfaat terutamanya vitamin C, serat, asid lemak, asid amino, kalsium dan magnesium. Buah bidara mengandungi kalori yang rendah dengan nilai nutrisi yang tinggi, oleh itu ia sesuai dijadikan snek yang sihat.

Komponen berkhasiat buah bidara

Setiap bahagian pokok bidara termasuk buah, daun, benih, akar dan juga pulpanya mempunyai pelbagai komponen yang berkhasiat untuk tubuh manusia. Kajian fitokimia terhadap pokok bidara telah membuktikan ia sebagai sumber yang kaya dengan sebatian kimia yang unik dan mempunyai pelbagai manfaat. Pokok bidara adalah sumber polifenol, asid lemak, vitamin dan juga komponen semula jadi yang lain yang dapat meningkatkan kesihatan dan mencegah penyakit. Antara tiga komponen semula jadi yang utama dalam buah bidara adalah asid fenol, flavonoid dan tannin.

1. Asid fenol

Asid fenol adalah salah satu kumpulan fitonutrien yang terdapat dalam tumbuhan. Ia merupakan komponen bioaktif yang terbanyak dalam buah bidara. Kajian menunjukkan asid fenol berfungsi sebagai antiradang, anti kanser dan anti virus yang menguatkan sistem imun badan.

2. Flavanoid

Flavanoid menyokong aktiviti sel badan dan melindungi daripada radikal bebas yang menyebabkan tekanan oksidatif pada badan. Kebaikan flavonoid kepada tubuh badan sering dikaitkan dengan sifatnya yang antioksida, antiradang, anti kanser dan juga fungsinya dalam mengaktifkan sistem enzim.

3. Tanin

Tanin, seperti antioksida yang lain mampu melindungi badan dari kerosakan akibat tekanan oksidatif. Selain itu, tanin juga mempunyai sifat anti bakteria dan anti virus yang boleh meningkatkan tindak balas imun badan. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa tanin mempunyai peranan dalam mengawal kandungan gula dalam darah dan juga tekanan darah.

11 Khasiat Buah Bidara Pada Kesihatan

1. Kaya dengan antioksida

Masalah keradangan yang dicetus oleh tekanan oksidatif menjadi punca kebanyakan penyakit seperti penyakit koronari, strok, Alzheimer dan Parkinson. Diet yang tinggi dengan antioksida dapat mengurangkan risiko penyakit kronik. Seperti yang telah disebut, buah bidara mempunyai aktiviti antioksida yang kuat disebabkan oleh kandungan flavonoid, asid fenol, tanin dan juga vitamin C yang tinggi. Komponen-komponen ini yang bersifat antioksida baik untuk menghalang pengoksidaan DNA dan mencegah radikal bebas yang menyebabkan kerosakan sel-sel badan.

2. Mencegah obesiti

Kajian menunjukkan buah bidara mempunyai kesan anti obesiti yang baik. Pengambilan ekstrak buah bidara oleh tikus makmal yang obes menunjukkan penurunan berat badan yang signifikan selepas 90 hari. Selain penurunan berat badan, kajian itu juga menunjukkan penurunan jisim lemak badan pada tikus sebanyak 72.84%. Kajian itu mencadangkan mekanisme penurunan lemak ini adalah dengan pembuangan lemak melalui bahan najis.

Ini kerana analisis najis tikus menunjukkan peningkatan kandungan lemak pada najis setelah diberi ekstrak buah bidara. Walaubagaimanapun, pengambilan kalori seharian harus tetap dikawal untuk mengelak kenaikan berat badan yang berlebihan.

Artikel Berkaitan: Masalah Obesiti. Apa yang anda perlu tahu?

3. Memperlambatkan penggumpalan darah

Buah bidara kaya dengan flavonoid yang mempunyai banyak kebaikan termasuk memperlambatkan penggumpalan darah. Kajian in vitro (ke atas sel dalam piring petri) menunjukkan ekstrak buah bidara mampu mencegah pengumpulan platelet secara signifikan. Kajian in vivo (ke atas haiwan) juga telah mengesahkan kesan ini dengan melaporkan waktu pendarahan yang lebih lama dan pencegahan daripada trombosis (pembentukan gumpulan darah) dalam tikus makmal. Oleh itu, buah bidara mampu mencegah pembekuan darah dalam saluran darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

4. Mengawal tekanan darah

Kandungan kalium yang tinggi dan sodium yang rendah dalam buah bidara menjadikan ia makanan yang baik untuk mengawal tekanan darah. Pengambilan kalium yang mencukupi adalah faktor penting untuk mengekalkan tekanan darah yang baik dengan mengurangkan kesan negatif sodium. Kajian menunjukkan pengambilan ekstrak buah bidara oleh tikus makmal menyebabkan penurunan tekanan darah secara signifikan.

Artikel Berkaitan: Punca Tekanan Darah Tinggi

5. Melegakan kebimbangan (Anxiety)

Buah bidara mempunyai kesan yang baik dalam mencegah dan merawat anxiety. Satu kajian di China yang menggunakan sup dari buah bidara masam dalam rawatan untuk kecelaruan keresahan (generalized anxiety disorder) menunjukkan kesan yang selamat dan efektif. Kajian ke atas tikus juga mencadangkan bahawa ekstrak buah bidara mempunyai kesan sedatif yang boleh mengawal keresahan.

6. Mencegah penyakit diabetes

Kandungan saponin dan tanin dalam buah bidara mempunyai sifat anti diabetes yang mampu menurunkan kadar gula dalam darah. Satu kajian in vitro (ke atas sel dalam piring petri) menunjukkan pemberian ekstrak buah ini meningkatkan penyerapan gula ke dalam sel dan mengelakkan kenaikan gula dalam darah. Selain itu, terdapat kajian yang juga menunjukkan pengawalan kadar gula dalam darah yang baik pada tikus sihat dan tikus diabetes selepas pengambilan buah bidara.

Artikel Berkaitan: Punca kencing manis dan rawatannya

7. Anti kanser

Buah bidara kaya dengan komponen-komponen aktif seperti asid triterpenik, flavonoid, asid fenol, α-tocopherol dan β-karotena yang mempunyai ciri-ciri anti kanser. Kajian in vitro (ke atas sel dalam piring petri) menunjukkan ekstrak buah bidara mampu mencegah dan mengawal pembiakan sel kanser khususnya sel kanser serviks dan payudara. Mekanisme anti kanser buah bidara adalah dengan cara mengakibatkan kematian sel secara terprogram (apoptosis) untuk membunuh sel kanser.

8. Meningkatkan fungsi otak

Perubatan tradisional Cina menggunakan buah bidara sebagai salah satu rawatan untuk memelihara fungsi otak. Ia dipercayai boleh menenangkan fikiran dan meningkatkan kualiti tidur. Kajian makmal yang dijalankan mendapati pengambilan buah bidara boleh merangsang aktiviti otak, melindungi dari kerosakan sel saraf akibat neurotoksin dan dapat meningkatkan memori dan pembelajaran. Selain itu, kandungan antioksida yang tinggi dalam buah bidara dapat melindungi sel otak daripada kecederaan pengoksidaan dan kematian sel akibat radikal bebas.

Neurotoksin = toksin kepada sistem saraf

9. Membantu mengatasi insomnia

Dalam perubatan tradisional Cina, teh buah bidara digunakan untuk merawat insomnia. Kajian menunjukkan kandungan flavonoid dan saponin dalam buah bidara mempunyai kesan sedatif dan hipnotik yang menggalakkan tidur dan meningkatkan masa tidur.

Artikel Berkaitan: Susah Tidur Malam

10. Membantu sistem penghadaman

Kandungan serat yang tinggi dalam buah bidara baik untuk kesihatan penghadaman. Ia dapat membantu melancarkan pergerakan usus dan mengelakkan daripada sembelit.

11. Memelihara kesihatan perut

Ulser perut adalah komplikasi kepada masalah gastrik yang disebabkan oleh keradangan dan kecederaan terhadap lapisan dinding perut. Beberapa kajian ke atas tikus makmal telah membuktikan kesan baik buah bidara dalam melindungi dan merawat luka di perut. Hasil kajian menunjukkan bahawa ekstrak buah bidara boleh mengurangkan keasidan perut dan penghasilan jus gastrik yang berlebihan. Selain itu, buah bidara juga boleh membunuh bakteria Helicobacter pylori, bakteria yang merbahaya yang boleh menyebabkan ulser perut dan kanser perut.

Kesimpulan

Akhir sekali, daripada perbincangan di atas jelaslah bahawa buah bidara membawa pelbagai kebaikan kepada kesihatan tubuh badan. Namun, jika anda sudah mengalami sebarang penyakit seperti kencing manis, darah tinggi atau penyakit lain, buah bidara bukanlah menjadi alternatif kepada ubat anda. Anda perlulah meneruskan penggunaan ubat dan meminta nasihat doktor. Diharapkan artikel khasiat buah bidara ini dapat memberikan sedikit sebanyak pengetahuan kepada para pembaca.

Khasiat Buah yang Lain

Rujukan

 1. Abdoul-Azize, S. (2016). Potential Benefits of Jujube (Zizyphus Lotus L.) Bioactive Compounds for Nutrition and Health. Journal of Nutrition and Metabolism, 2016.
 2. Health Promoting Effects of Ziziphus mauritiana: An Overview | International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences. (n.d.). Retrieved February 24, 2021, from
 3. Miklavčič Višnjevec, A., Baruca Arbeiter, A., Hladnik, M., Ota, A., Skrt, M., Butinar, B., Nečemer, M., Krapac, M., Ban, D., Bučar-Miklavčič, M., Poklar Ulrih, N., & Bandelj, D. (2019). An Integrated Characterization of Jujube (Ziziphus jujuba Mill.) Grown in the North Adriatic Region. Food Technology and Biotechnology, 57(1), 17-28.
 4. shafei, mohammad naser, Mohebbati, R., Rahimi, M., Khajavi Rad, A., Bavarsad, K., & Beheshti, F. (2018). Hypotensive effect of Ziziphus jujuba extract on normotensive rats. Current Nutrition & Food Science, 14.

Top 19 cara merawat buah bidara menjelaskan Nha Xinh

Manfaat daun bidara sebagai Obat

 • Penulis: p2k.unimus.ac.id
 • Tanggal Terbit: 11/28/2022
 • Ulasan: 4.72 (494 vote)
 • Ringkasan: Manfaat buah bidara dan daunnya selanjutnya merupakan untuk memelihara sistem pencernaan. Manfaat daun bidara dan cara menggunakannya untuk kesehatan …

4 Manfaat Buah Bidara bagi Kesehatan Tubuh

 • Penulis: alodokter.com
 • Tanggal Terbit: 09/24/2022
 • Ulasan: 4.49 (416 vote)
 • Ringkasan: Jika dilihat dari kandungan gizinya, buah bidara berpotensi sebagai sumber vitamin C yang baik bagi tubuh. Buah bidara juga kaya akan air, …

Pokok Bidara Kampung – Segalanya Tentang Tumbuhan

 • Penulis: fazlisyam.com
 • Tanggal Terbit: 03/27/2022
 • Ulasan: 4.34 (541 vote)
 • Ringkasan: Buah bidara dikatakan mempunyai khasiat perubatannya tersendiri. Dipercayai air rebusan buah bidara boleh diminum bagi merawat penyakit paru- …

Kebaikan Bidara Dalam Rawatan Tradisi & Cara Penyimpanan

 • Penulis: ikhtiarsyifa.com.my
 • Tanggal Terbit: 11/04/2022
 • Ulasan: 4.16 (585 vote)
 • Ringkasan: Keringkan dan simpan kulit batang pohon bidara yang telah berusia 3-4 tahun selama 1-2 tahun dapat merawat sembelit. Ambil 1 sudu besar kulit batang pohon ini & …

8 Manfaat Buah Bidara untuk Kesehatan

8 Manfaat Buah Bidara untuk Kesehatan
 • Penulis: manfaat.co.id
 • Tanggal Terbit: 09/04/2022
 • Ulasan: 3.93 (440 vote)
 • Ringkasan: Penggunaannya cukup mudah yaitu dengan cara meremas- remas daun bidara hingga berbusa lalu digunakan untuk mandi. Tidak hanya buahnya, namun daunnya juga …
 • Hasil pencarian yang cocok: Daun buah bidara yang masih muda dapat dimakan dengan cara diolah menjadi sayur. Sementara itu, daun Bidara yang telah tua, dapat dijadikan sebagai makanan hewan ternak. Kehebatan lain dari tumbuhan ini adalah untuk digunakan sebagai obat bagi orang …

5 Manfaat Buah Bidara untuk Kesehatan Tubuh, Salah Satunya Cegah Diabetes

 • Penulis: kids.grid.id
 • Tanggal Terbit: 01/10/2023
 • Ulasan: 3.7 (319 vote)
 • Ringkasan: Salah satu cara yang bisa dilakukan untuk melawan radikal bebas adalah dengan banyak mengonsumsi makanan yang kaya antioksidan, seperti buah …

Pokok Bidara – PS Herbs

 • Penulis: psherbs.com
 • Tanggal Terbit: 03/07/2022
 • Ulasan: 3.45 (253 vote)
 • Ringkasan: Buah bidara digunakan untuk membantu sistem penghadaman, tonik, batuk kering. Ekstrak daun digunakan untuk merawat radang mata, smallpox dan chickenpox. Cara …

Cara Merawat Pohon Bidara di Dalam Pot supaya Cepat Berbuah

 • Penulis: blog.tokotanaman.com
 • Tanggal Terbit: 07/27/2022
 • Ulasan: 3.21 (598 vote)
 • Ringkasan: Pupuk menyediakan unsur hara yang dibutuhkan oleh tanaman. Berikan pupuk organik setiap 1 bulan sekali. Siramlah tanaman setiap kali selesai …

Tip Tanam Pokok Bidara Dalam Pasu Supaya Berbuah Lebat Sepanjang Masa

 • Penulis: vanillakismis.my
 • Tanggal Terbit: 06/27/2022
 • Ulasan: 3.12 (463 vote)
 • Ringkasan: Ramai yang cuba tanam buah bidara epal ini di rumah, bukan saja kerana buahnya yang sedap, manis dan enak bila dimakan tapi juga khasiat …

Manfaat Buah Bidara dalam Kaedah Perubatan Tradisional

 Manfaat Buah Bidara dalam Kaedah Perubatan Tradisional
 • Penulis: dewankosmik.jendeladbp.my
 • Tanggal Terbit: 07/14/2022
 • Ulasan: 2.94 (102 vote)
 • Ringkasan: Akar daun bidara kebiasaannya digunakan untuk merawat epilepsi, manakala bijinya digunakan sebagai rawatan penenang jiwa dan emosi. Akar, daun …
 • Hasil pencarian yang cocok: Kajian saintifik membuktikan bahawa bidara mengandungi mineral seperti karbohidrat, vitamin, karoten, fosforus, kalsium, zat besi, natrium, kalium, mangan, zink, tembaga, asid sitrik, asid malik, asid linoleik dan asid oksalik. Kajian juga …

5 Khasiat Daun & Buah Bidara Untuk Kesihatan

5 Khasiat Daun & Buah Bidara Untuk Kesihatan
 • Penulis: fitpedia.my
 • Tanggal Terbit: 05/28/2022
 • Ulasan: 2.69 (184 vote)
 • Ringkasan: Bidara diambil buah dan daunnya untuk tujuan kesihatan. Ia dijadikan ubat tradisional untuk merawat pelbagai penyakit dengan bahan aktifnya.
 • Hasil pencarian yang cocok: Bidara adalah sejenis tumbuhan yang kaya dengan pelbagai nutrisi yang penting untuk badan. Ia boleh didapati dalam bentuk teh, jus serta kapsul yang lebih mudah untuk diambil. Mengamalkannya dengan konsisten boleh membantu badan mendapatkan manfaat …

Cara Menanam Pohon Bidara di Rumah yang Benar Agar Cepat Tumbuh

 • Penulis: sehatq.com
 • Tanggal Terbit: 08/02/2022
 • Ulasan: 2.7 (164 vote)
 • Ringkasan: Bidara adalah tanaman yang besar, sehingga pastikan kamu memiliki cukup lahan jika ingin menanamnya di rumah. Pilih lokasi penanaman yang bisa …
 • Hasil pencarian yang cocok: Tahap perawatan pohon bidara tergolong cukup sederhana. Kamu tidak perlu sering-sering menyiramnya karena pohon ini tidak membutuhkan banyak air untuk tumbuh. Ketika sudah cukup besar, kamu bisa mengandalkan siklus hujan alami untuk memenuhi …

Cara Merawat Pohon Bidara yang Benar Ini Harus Anda Tahu

 • Penulis: ciriciripohon.com
 • Tanggal Terbit: 04/30/2022
 • Ulasan: 2.61 (196 vote)
 • Ringkasan: Pupuk bukan komponen yang penting bagi pohon bidara. Namun, pemberian pupuk yang rutin dan berkualitas bisa membuat pohon ini menghasilkan buah …

BUAH BIDARA – Anim Agro Technology

 • Penulis: animhosnan.blogspot.com
 • Tanggal Terbit: 11/25/2022
 • Ulasan: 2.52 (60 vote)
 • Ringkasan: Buah bidara yang belum masak atau buah muda dimakan dengan garam atau dibuat jeruk atau dibuat acar. Daun muda ada yang dimakan sebagai sayuran …

Mengenal Buah Bidara hingga Efek Samping dan Cara Mengonsumsinya

 • Penulis: katadata.co.id
 • Tanggal Terbit: 10/07/2022
 • Ulasan: 2.34 (100 vote)
 • Ringkasan: Buah bidara bisa tumbuh di lingkungan panas, mendapat banyak cahaya matahari, dan kering. Ketika musim hujan, pohon bidara dapat menjaga …
 • Hasil pencarian yang cocok: Buah bidara mengandung anti-inflamasi dan anti mikroba yang baik untuk tubuh. Mengutip dari Medindia.net, kandungan antibakteri bisa menghambat staphylococcusaureus (bakteri yang menyerang kulit) dan escherichia coli (bakteri jahat yang menyerang …

Pohon Bidara: Pengertian, Ciri-ciri, Manfaat, hingga Cara Mengolah (2022)

Pohon Bidara: Pengertian, Ciri-ciri, Manfaat, hingga Cara Mengolah (2022)
 • Penulis: lindungihutan.com
 • Tanggal Terbit: 11/05/2022
 • Ulasan: 2.34 (55 vote)
 • Ringkasan: Genus ziziphus ini dapat hidup di daerah yang kering atau tandus. Karenanya, buah bidara akan tumbuh dengan baik apabila ditanam di lingkungan …
 • Hasil pencarian yang cocok: Genus ziziphus ini dapat hidup di daerah yang kering atau tandus. Karenanya, buah bidara akan tumbuh dengan baik apabila ditanam di lingkungan yang kaya sinar matahari. Meski demikian, ia juga membutuhkan air hujan terutama untuk pertumbuhan …

POKOK BIDARA a.ka. APPLE VIETNAM – Mini Kebun Belakang Rumah

 • Penulis: minikebun.blogspot.com
 • Tanggal Terbit: 07/01/2022
 • Ulasan: 2.15 (196 vote)
 • Ringkasan: Rupanya macam buah Apple kan …sebab tu di panggil sebagai Bidara Apple. Ada yang panggil Buah Bidara atau appel vietnam.

10 Khasiat Buah Bidara Yang Anda Perlu Tahu

 • Penulis: rootofscience.com
 • Tanggal Terbit: 05/03/2022
 • Ulasan: 2.08 (184 vote)
 • Ringkasan: Di dalam perubatan tradisional, buah bidara digunakan untuk merawat masalah kesukaran untuk tidur. Kajian terhadap haiwan menemui bahawa …
 • Hasil pencarian yang cocok: Satu kajian terhadap haiwan telah menemui bahawa ekstrak biji buah bidara dapat mencegah hiper-agregasi lalu menjadikan buah ini sebagai potensi untuk dijadikan perubatan herba bagi merawat masalah kardiovaskular yang berkaitan dengan …

Senarai Khasiat Buah Bidara Untuk Manusia (No 10 & 11 Benar-Benar Mengejutkan!)

 • Penulis: sishawa.com
 • Tanggal Terbit: 11/10/2022
 • Ulasan: 2.03 (155 vote)
 • Ringkasan: Daun bidara mengandung banyak mineral yang berguna dalam merawat kesihatan tulang mahupun kesihatan gigi. Buah bidara ini juga turut memiliki …